Tsto

To, Pe: 14:00 – 18:00 La, Su: 12:00 - 16:00
Punavuorenkatu 4 tsto.org

Heinäkuu — kuukausi, jolloin toimistomme on kiinni; pöly laskeutuu ja kasvit kuihtuvat veden puutteesta. Tämä vapaa tila ja aika oli lähtökohtana ajatukselle Tsto:n kesänäyttelyiden sarjasta nimeltä Spaced Out. Ensimmäisenä on Helsingissä työskentelevän Jussi Niskasen näyttely Siksak, joka on esillä 13.7.–28.7.2019.

Tervetuloa avajaisiin 12.7.2019 klo: 17.00-19.00
Avajaistarjoilun tarjoaa The Helsinki Distilling Company.

Onko siinä oikeastaan mitään järkeä, että niin paljon meitä ympäröivästä arkisesta todellisuudesta on suorakulmaisin muodoin määriteltynä eräänlainen neliskanttisista, sekä näkyvistä että näkymättömistä ruuduista, lokeroista ja sarakkeista rakennettu tiilimuuri, jonka sisällä olemme kaikki vangittuina, pakotettuna katsomaan tätä ruutujen vankilan mielettömyyttä, koska onhan selvää, jos asian pohtimisille uhraa hetken aikaa, että neliskulmaisia muotoja ei esiinny MISSÄÄN muualla kuin itse rakentamassamme pohjapiirrosten ja kaavojen helvetissä, että maailmankaikkeuden sisältämien asioiden luonnollinen olotila on pallo, missä näiden mainittujen asioiden ydin pakottaa massan ympärilleen tasaisesti, että MISSÄÄN ikinä ei tule esiintymään kuution muotoista planeettaa taikka verisolua, että esimerkiksi planeettamme pinnan jakaminen kaupungeissa, asunnoissa ja alueissa neliskanttisiin muotoihin on mieletöntä, että ilman suurempaa asiantuntemusta taikka asiaan perehtymistä uskon, että mahdollisesti jo Egyptin pyramideista lähtien (pohjiltaan neliskulmaisia ja kyljiltään kolmisivuisia, siis mahdottomia sovittaa järkevästi esimerkiksi pallon pinnalle) moderneihin pilvenpiirtäjiin asti (pohjiltaan luonnollisesti neliskulmaisia mutta myös ytimiään myöten helvetillisen ruutukaavan syövyttämiä) suurin osa ihmiskunnan tähän kyseiseen hetkeen saakka säilyneistä rakennelmista ovat enemmän tai vähemmän uppiniskaisia, uhmakkaita rikoksia universumin lakeja, järjestystä ja rauhaa kohtaan, mietin usein maatessani kämpilläni pohdiskelemassa erinäisiä asioita. Tällaisen järjettömän kurjuuden keskellä olemme valinneet elää.

Maalaus on luonnollisesti yksi lukemattomista elämiämme hallitsevista suorakulmaisista järjettömyyksistä, yksi selli tässä yllämainitsemassani vankilassa. Maalata maalauksia on olla näiden suorakulmaisten kankaiden vankina, vankina suorakulmaisessa työhuoneessa, joka on yksi lukuisista selleistä tässä lokerikoiden vankilassa, olla "Jussi Niskanen"-sarakkeen vankina väestörekisterin tietokannassa, olla apurahahakemuksen "työsuunnitelma"-nimisen laatikon vankina, olla jok'ikisen sarakkeen, laatikon, lokeron ja ruudun vankina, kunnes kuolee ja joutuu suorakulmaisen arkun vangiksi, joka lasketaan kulmikkaaseen kuoppaan ja jonka päälle pystytetään neliskanttinen laatta.

Ei pysty ihmiskäsi kuvittamaan sellinsä kulmikkaita seiniä kuin viivoja vetämällä, olkapään pallonivelen, kyynärpään sarananivelen ja ranteen tasonivelten yhtäaikainen koordinoitu liike jolla jätetään jälkeä pinnalle tuottaa aina jonkinlaisen viivan, jolla on alku ja loppu jotka nämäkin sijaitsevat omassa neliskanttisessa sellissään.

Tässä näyttelyssä nähtävät maalaukseni ovat eräänlaisia sellejä tässä kaikkea hallitsevassa vankilassa, jotka ovat luonnollisesti viivojen peittämiä, muuhunhan käteni nivelet ja niiden mahdollisesti tuottamat liikeradat eivät pysty. Jos kaikista muunlaisista pyrkimyksistä huolimatta maalaus on aina vain kokoelma vangittuja viivoja, varmaan jokainen, joka maalaa, toivoo vetävänsä vielä jonain päivänä täydellisen viivan, kuin atomin liikeradan. Tämän näyttelyn maalauksiin maalaamani viivat eivät ole täydellisiä: viivat eivät ole paksuudeltaan tasaisia, niitä piirtävä "piste" ei ole täydellisen pyöreä, niiden reunat eivät ole tasaisen suorat kuten jonkun avaruudessa lentävän partikkelin lentoradan reunan voisi kuvitella olevan, ne kimpoilevat vankilassaan ja kulkevatkin melkoista siksakkia.

Jussi Niskanen
jussi.taneli.niskanen@gmail.com

EDUCATION

2014 Master of Fine Arts, Academy of Fine Arts, Helsinki, Finland

PRIVATE EXHIBITIONS

2019 Shiga-Love and Magic Carpets, Kämp Garden, Helsinki
2017 Bojoing!, Gallery Huuto, Helsinki
2016 Kämpillä, together with Sakari Tervo, HAM-gallery, Helsinki
2015 Some Giant’s Blanket, OHO gallery, Helsinki
2015 Jumi, Titanik gallery, Turku
2014 Tik tok, Forum Box, Helsinki
2013 Ringed Seal of Saimaa, Sorbus gallery, Helsinki
2011 The Solution of Things, Fine Arts Academy gallery, Helsinki

GROUP EXHIBITIONS

2018 Fiskars Summer House, Fiskars
2017 La Nuit des Idées, together with Man Yau, Cité internationale des Arts, Paris
2011 Nuoret 2011, Kunsthalle Helsinki, Helsinki
2011 Art Goes Kapakka, Allotria, Helsinki
2011 Kuvan kevät, graduation exhibition of the Fine Arts Academy, Helsinki
2009 Team Dream, gallery FAFA, Helsinki RESICENCIES
2017 Cité internationale des Arts, together with Man Yau, Paris

GRANTS AND STIPENDS

2017 The Paulo Foundation
2017 Arts Promotion Centre Finland
2017 Arts Promotion Centre Finland, together with Man Yau
2016 Kulturfonden, together with Man Yau
2016 Finnish Cultural Foundation, together with Sakari Tervo
2016 Arts Promotion Centre Finland, together with Sakari Tervo
2014 Finnish Art Society 2013 Arts Promotion Centre Finland
2013 Alfred Kordelin Foundation
2011 Anita Snellmanin Foundation

ARTWORKS IN COLLECTIONS

Helsinki Art Museum (HAM) collections
The Collection of Finnish State Art Commission
The Wihuri Foundation Art Collection
Private Collections

MEMBERSHIPS

Finnish Painters’ Union